Trailrunning

Avontuurlijk rennen in de natuur
Steeds meer hardlopers zijn op zoek naar een nieuwe uitdaging. Wie op de weg hardloopt zal dat stukje asfalt meestal moeten delen met fietsers, brommers en auto’s. Maar in de vrije natuur sta je als hardloper aan de top van de voedselketen en ben je pas echt vrij. Nederland kent genoeg natuurgebieden waar je dwars door de bossen of duinen kunt rennen. Trailrunning wordt in hoog tempo populair. Trailrunners lopen het liefst buiten de begaande paden, en lopen graag zelfs dwars door de natuur, al is dat laatste in Nederland bijna overal officieel verboden gezien de bordjes: ‘Verboden zich buiten de paden te begeven’. Maar trailrunners zijn af en toe een beetje burgerlijk ongehoorzaam. De natuur heeft een magische aantrekkingskracht en dan laat je je niet door een hekje tegenhouden.

Evenementen
Vraag creëert aanbod en Nederland kent de laatste jaren steeds meer trailruns. Sommige van deze wedstrijden lopen door gebieden van Natuurmonumenten of nationale parken waardoor het maximaal aantal deelnemers beperkt is. Met veel doorzettingsvermogen lukt het de organisatoren meestal toch alle benodigde vergunningen rond te krijgen. Een trailrun kenmerkt zich daarom door kleinschaligheid. Daar staan spectaculaire routes tegenover in de mooiste hoekjes van Nederland. In landen met meer ongerepte natuur geldt (soms letterlijk): the sky is the limit. Wat te denken van de Ultra-Trail du Mont-Blanc (UTMB) met een afstand van 166 kilometer en een hoogteverschil van 9,400 meter? 

Uitrusting
Hoe wordt je nu trailrunner? Dat is heel simpel. Iedereen kan trailrunner worden, het is meer een mindset. Een trailrunner loopt in zijn of haar eigen flow en laat zich (meestal) niet gek maken door een snelle eindtijd. Eigenlijk heb je er niets speciaals voor nodig. Al zijn speciale trail-schoenen wel heel erg fijn, zo blijf je wat vaker overeind als het modderig wordt of er sneeuw ligt. Trail-schoenen zijn sowieso prettig op natuurlijke ondergrond. Die dikke dempende zool om je knieën te beschermen heb je niet meer nodig. Worden de afstanden langer, dan zal je genoeg water en energie moeten meenemen. Een trail van 40 kilometer kan zomaar 6 uur duren als er maar genoeg heuvels op het parcours liggen. Een lichtgewicht hardlooprugzakje biedt dan uitkomst. Maar tijdens een georganiseerde trailrun is er onderweg meestal genoeg te eten en drinken. Zelfgebakken stukken cake en taart zijn geen uitzondering. In Duitsland wordt onderweg zelfs zonder blikken of blozen bier van de tap aangeboden. 

Deel jouw ervaring met ons
Het is natuurlijk leuk je aan te sluiten bij de gemeenschap van de duizenden trailrunners die Nederland rijk is. Trailrunning Nederland is een onafhankelijk initiatief dat gemaakt wordt door trailrunners. Op de website van Trailrunning Nederland worden ervaringen in materiaalkeuzes gedeeld, wordt een uitgebreide Trailrunning Kalender bijgehouden, ook met trailruns (ver) over de grenzen, en zijn verslagen over deelnames van Trailrunning Nederland aan nationale en internationale trails te lezen. Bezoekers van Trailrunning Nederland worden gestimuleerd hun ervaringen te delen, per e-mail of direct op onze Facebook Page.