Mountainbiken

Voor de stoerderen en sportieve mensen zijn er in Epen en omgeving verschillende MTB routes uitgezet, waarbij iedereen aan zijn trekken komt. In de dorpen zijn overal startplaatsen waar u ook gemakkelijk kunt parkeren (gratis). Mocht u niet in het bezit zijn van een MTB of heeft u geen ruimte om een MTB mee te nemen, geen probleem !!! In Vele dorpen zoals: Epen, Mechelen, Gulpen kan men een MTB huren. Keuze genoeg.

Aard van de route: In het Zuid-Limburgse Heuvelland liggen 8 bewegwijzerde mountainbikeroutes met een totale lengte van 250 kilometer. De routes zijn door verbindingsstukken aan elkaar gekoppeld, zodat een netwerk ontstaat dat het hele Heuvelland bestrijkt. Het is dus mogelijk om het hele Heuvelland per mountainbike te ontdekken. De routes zijn aantrekkelijk voor zowel beginners als gevorderden en zijn aangelegd door de aantrekkelijkste gebieden van het Heuvelland. Deze netwerkstructuur is uniek in Nederland.
De Vijlenroute is een route voor gevorderden en bevat lange beklimmingen. De routes zijn vanwege de eenduidigheid en veiligheid naar één richting bewegwijzerd: rechtsom.
Hellingen en verschillen in ondergrond zijn ook bijzonder interessant voor mountainbikers. De routes zijn zo gesitueerd, dat de mountainbiker voldoende aan zijn trekken komt, maar dat de meest kwetsbare ondergrond, bossen en natuurgebieden gespaard blijven. Het is belangrijk dat de mountainbiker in het Heuvelland beseft dat het een voorrecht is om in zo'n landschap te mogen fietsen. Wijk niet af van de routes en rij nooit door vegetaties!

Lengte van de Vijlenroute:
De route heeft een lengte van 25 kilometer.
Markering: De route is gemarkeerd met houten palen met daar op een geel bordje met in het groen het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes).
Verbindingsroutes van de ene naar de andere route zijn wit bewegwijzerd.

Startlocatie:
Hotel Herberg de Smitse, Molenweg 9, Epen.
De startplaatsen worden aangeduid met informatiepanelen.

Omgeving:
Er zijn verschillende routes op verschillende plaatsen in het Limburgs Heuvelland:

Epen, 25 kilometer (groene route)
Mechelen, 25 kilometer (zwarte route)
Gulpen, 30 kilometer (blauwe route)
Sint Geertruid, 35 kilometer (rode route)

Epen, 25 km

Mechelen, 25 km

Gulpen, 30 km

Sint Geertruid, 35 km