Bronnenland

Epen ligt in een prachtige omgeving in het Zuid-Limburgse Heuvelland met tal van bronnen en bronbeken. Epen is al eeuwenlang nauw verwant met die waterlopen. De naam 'Epen' stamt af van het Germaanse woord 'apa', dat 'water' betekent! EPEN BRONNENLAND laat u nader kennismaken met die bronnen en bronbeken.

In 2011 werden er in en rondom Epen 3 schitterende wandelingen uitgezet die u langs de meeste bronnen en bronbeken zullen voeren. Deze wandelingen variëren in lengte van 3 tot ruim 10 kilometer. Langs de routes zijn prachtige informatie borden geplaatst die u uitvoerig informeren over de bronnen, bronbeken en hun omgeving. De speciale schoonheid en aantrekkelijkheid van de bronnen en bronbeken beleeft u het beste via deze bijzondere wandelingen. Waardevolle bagage dus voor sprankelende ervaringen in EPEN BRONNENLAND.

Verder kunt u een heel mooi wandelboekje kopen bij de VVV en de plaatselijke horecabedrijven voor maar € 1,50. In dit boekje worden de wandelingen uitvoerig beschreven. Ook staat er veel informatie in over de omgeving en wat de bronnen en bronbeken voor de inwoners van Epen hebben betekend.

Een korte beschrijving van dit bronnenrijke gebied:
Vanaf de Belgische grens (nabij het buurtschap Cottessen) tot aan het buurdorp Mechelen stromen over een afstand van nog geen 5 kilometer maar liefst 26 bronbeken en is er een veelvoud aan bronnen die hier spontaan aan de oppervlakte komen. Op sommige plaatsen liggen zelfs 6 tot 7 bronnen in één brongebiedje bij elkaar. Hiermee kent deze regio de hoogste dichtheid aan bronnen in Nederland! De bronbeken monden allemaal uit in de Geul. De Geul is het snelst stromende riviertje van Nederland. De bronbeken worden tijdens hun loop naar de Geul ook nog gevoed door vele kleinere zijbeekjes.